Sound of the Sixties Top 40 (deel 3) - Sound of the Sixties Zoetermeer
Sound of the Sixties Top 40 (deel 3) - Sound of the Sixties Zoetermeer
Eerder deelden we de nummers 40 t/m 36, nu gaan we door met de nummers 30 t/m 21.
Sound, Sixties, jaren 60, jaren 70, Top 40,
1378
post-template-default,single,single-post,postid-1378,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Sound of the Sixties Top 40 (deel 3)

John van Alff is er al bij sinds het prille begin van de Sound of the Sixties in Zoetermeer en staat ook op 1 april weer achter de draaitafels. Dit zijn volgens hem de beste songs gedraaid tijdens 148 Sound of the Sixties-avonden. De meest aangevraagde, meest gedraaide en meest meegezongen klassiekers op een rij. Eerder deelden we de nummers 40 t/m 31, nu gaan we door met de nummers 30 t/m 21.

 

 

30. Beach Boys – Sloop John B


Schrijvers:
Traditional, Brian Wilson
Producers: Brian Wilson
Releasedatum: maart 1966

Brian Wilson werd door Al Jardine gewezen op het folklied uit de Bahama’s: “The Wreck of the John B.” Voor zijn eigen versie voegde hij er heel wat lagen met vocals aan toe en een 12-snarige gitaar. Hij veranderde ook de tekst “This is the worst trip since I’ve been born” in “. . . I’ve ever been on”. Check vooral deze ontroerende opname uit 2016, waarin Jardine en Wilson in de studio het nummer nog een keer onder handen nemen.

 

 

 

 

29. Chuck Berry – No particular place to go


Schrijvers:
Chuck Berry
Producers: Leonard Chess, Phil Chess
Releasedatum: mei 1964

Chuck Berry schreef “No Particular Place To Go” toen hij letterlijk ‘no place to go’ had. Hij zat namelijk vast in de gevangenis – niet voor het eerst overigens – voor “transporting an underage female across state lines for immoral purposes”.

 

 

28. The Beatles – A hard day’s night

 

Schrijvers: John Lennon
Producers: George Martin
Releasedatum: juli 1964

“A Hard Day’s Night” opent met het beroemdste akkoord in de rock & roll geschiedenis. Het roept de chaos en euforie op van de Beatlemania op z’n hoogtepunt. De titel komt van een typische Ringo Starr uitspraak, het resultaat van een marathonsessie in de studio. Lennon hield van dit soort Ringoismes en schreef het nummer in de nacht die daarop volgde. Lennon: “De enige reden dat Paul het zong was dat ik de hoge noten niet kon halen.” Blijft een heerlijke film ook trouwens.

 

 

 

27. Bill Haley – Rock around the Clock

 

Schrijvers: Max C. Freedman, James E. Myers
Producers: Milt Gabler
Releasedatum:  mei 1954

Haley begon zijn carriere als een jodelende country zanger voordat hij overstapte op de rock & roll. “Clock” was een bescheiden hit totdat het nummer werd gedraaid tijdens de opening van The Blackboard Jungle en meteen naar nummer 1 schoot. Het ultieme rock ’n roll nummer uit de tijd voor Elvis?

 

 

 

26. Little Richard – Tutti Frutti

 

Schrijvers: Dorothy La Bostrie, Richard Penniman, Joe Lubin
Producers: Robert “Bumps” Blackwell
Releasedatum: december 1955

‘Ik zong ‘Tutti-Frutti’ al jaren,’ zei Richard, ‘Maar het leek me geen nummer om op te nemen.’  Je kunt je er iets bij voorstellen met de tekst “Tutti Frutti, good booty/If it don’t fit, don’t force it/You can grease it, make it easy”. Maar met wat aanpassingen werd het nummer in 1955 toch op de plaat gezet. Richard schoonde ook z’n “Awop-bop-a-loo-mop a-good-goddamn” op en creëerde zijn grootste klassieker.

 

 

 

25. Elvis Presley – You’re the Devil in Disguise

 

Schrijvers: Bill Giant, Bernie Baum, Florence Kaye
Releasedatum: mei 1963

In 1963, toen het nummer voor het eerst aan het Britse publiek werd gepresenteerd tijdens de BBC show Juke Box Jury, vond gast John Lennon het nummer “a miss”. Hij zei dat Elvis Presley “klonk als Bing Crosby”. De single ging desondanks rechtstreeks naar de nummer 1 positie in de UK. Zanger J.D. Sumner zingt in ‘Devil’ in een heel laag register, waarmee hij de Duivel moet voorstellen, met de herhalende zin, “Oh, yes, you are,” voordat het nummer langzaam wegsterft.

 

 

 

24. The Kinks – Lola

 

 

Schrijvers: Ray Davies
Producers: Ray Davies
Releasedatum: juni 1970

Ray Davies: “Het nummer ontstond na een ervaring in een club in Parijs. Ik danste met een prachtige blonde vrouw, toen we het daglicht in stapten zag ik haar stoppels.” Mijn dochter van 2 zong het refrein meteen mee. ‘Dit gaat wel aanslaan’, dacht ik toen.

 

 

 

23. Shocking Blue – Venus

 

 

Schrijvers: Robbie van Leeuwen
Producers: Robbie van Leeuwen
Releasedatum: oktober 1969

7 februari 1970 blijft een historische dag voor de Nederpop en in het bijzonder voor de Haagse Shocking Blue: de single Venus bereikte op deze datum de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100! Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlandse band of artiest deze positie bereikte. ‘Venus’ werd geschreven, gecomponeerd en geproduceerd door gitarist Robbie van Leeuwen, die voor de melodie was geïnspireerd door The Banjo Song van The Big 3 uit 1967. 

 

 

 

22. American Breed – Bend me, shape me

 

Schrijvers: Scott English, Larry Weiss
Producers: Bill Traut
Releasedatum: december 1967

Het origineel was van The Outsiders en Amen Corner scoorde er een dikke hit mee in Engeland, maar voor ons is deze versie van American Breed de allerbeste. Het nummer gaat – het ligt voor de hand – over een man die zo verliefd op een meisje dat hij alles wil accepteren wat zij doet, zolang ze maar bij hem blijft..

 

 

 

21. Blood, Sweat and Tears – Spinning Wheel

Schrijvers: Dorothy La Bostrie, Richard Penniman, Joe Lubin
Producers: Robert “Bumps” Blackwell
Releasedatum: december 1955

Dit nummer was de grote hit in de zomer van 1969 en dat maakte Blood, Sweat & Tears een van de grote namen op Woodstock. Ze waren de op 1 na best betaalde act op het festival (na Jimi Hendrix), hoewel dat uiteindelijk niet uitmaakte, omdat ze niet werden betaald. “Niemand betaalde voor de toegangskaarten”; aldus David Clayton-Thomas: “Dus er was geen geld.” Treffend..

 

 

 

 

DJ John van Alff achter de draaitafels in Locomotion.

 

Sound of the Sixies op 1 april 2017

 

Let the good times roll! We organiseren een nieuwe Sound of the Sixties-avond op zaterdag 1 april in Dekker Zoetermeer met optredens van The Cosy Rockers, The Eastern Aces en The Marmalade en DJ John van Alff natuurlijk. Zien we je daar? Klik hieronder om meer te lezen en om kaarten te bestellen.