Sound of the Sixties Top 40 (deel 2) - Sound of the Sixties Zoetermeer
Sound of the Sixties Top 40 (deel 2) - Sound of the Sixties Zoetermeer
John van Alff is er al bij sinds het prille begin van de Sound of the Sixties in Zoetermeer en staat ook op 1 april weer achter de draaitafels. Dit zijn volgens hem de beste songs gedraaid tijdens 148 Sound of the Sixties-avonden. De meest aangevraagde, meest gedraaide en meest meegezongen klassiekers op een rij. Eerder deelden we de nummers 40 t/m 36, nu gaan we door met de nummers 35 t/m 31.
Temptations, Cliff Richard, Elvis Presley, The Doors, Kalin Twins
1136
post-template-default,single,single-post,postid-1136,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Sound of the Sixties Top 40 (deel 2)

John van Alff is er al bij sinds het prille begin van de Sound of the Sixties in Zoetermeer en staat ook op 1 april weer achter de draaitafels. Dit zijn volgens hem de beste songs gedraaid tijdens 148 Sound of the Sixties-avonden. De meest aangevraagde, meest gedraaide en meest meegezongen klassiekers op een rij.

 

40. Cream – Sunshine of your love


Schrijvers:
Pete Brown, Jack Bruce, Eric Clapton
Producers: Felix Pappalardi
Releasedatum: januari 1968

Het ultieme Cream nummer; hard-rock met psychedelische invloeden en een van meest simpele en doeltreffende gitaarriffs ooit – ondertekend door “Mr. Slowhand” himself, Eric Clapton – en natuurlijk die baslijn van Jack Bruce. Bruce kreeg het idee ervoor nadat hij naar een Jimi Hendrix concert was geweest. Pete Brown schreef de openingstekst nadat hij de hele nacht had doorgewerkt samen met Jack Bruce en de zon zag opkomen: “It’s getting near dawn, when lights close their tired eyes.”

 

 

 

39. Righteous Brothers – You’ve lost that loving feeling


Schrijvers:
Phil Spector, Barry Mann, Cynthia Weil
Producers: Phil Spector
Releasedatum: december 1964

Producer Phil Spector was in San Francisco om muzikanten te dirigeren voor een show van The Ronettes toen hij the Righteous Brothers zag optreden. Hij besloot ze direct te tekenen voor zijn label. Vervolgens vroeg hij Mann en Weil om een hit voor zijn kersverse act te schrijven. Bill Medley’s stem klinkt in het intro bijna onmogelijk diep. Mann: “Toen Phil het afspeelde zei ik. ‘Phil, hij staat op de verkeerd snelheid.’ Bobby Hatfield wist niet zo goed wat hij aan moest met zijn partners openingssolo: “Wat doe ik terwijl hij het hele eerste verse zingt?” vroeg hij aan Spector, die antwoordde, “Je kunt direct naar de bank toe gaan.”

Het nummer kreeg een boost in de hitlijst toen de The Righteous Brothers het uitvoeren in de Tv show ‘Shindig!’ (zie deze video). Ze waren vaste gasten in deze show en dat gaf hen toegang tot een miljoenenpubliek. Het maakte het in een klap tot supersterren.

 

 

 

38. Golden Earrings – Sound of the screaming day

 

Schrijvers: Rinus Gerritsen, George Kooymans
Producers: Fred Haayen
Releasedatum: juli 1966

1966 was een geweldig jaar voor de Earrings (nog met een S, en met zanger Frans Krassenburg!). Na de singles ‘Please Go’ en ‘That Day’ zette het succes door met ‘Sound Of The Screaming Day’. Het zou zeker niet de laatste keer zijn dat de Earring zich liet inspireren door een autorit. ‘Time’s fine, six o’clock and go / Now I feel alone and lucky / Get my car and drive into the fields / Where I have to work to get my money.’ In november 2015 was Frans Krassenburg bij de Sound of the Sixties in Zoetermeer, samen met de Clarks, en knalde het dak bijna van de Sniep.

 

 

 

37. Q 65 – Ann

 

Schrijvers: Frank Nuyens, Wim Bieler, Jay Baar
Producers: Peter Koelewijn
Releasedatum: oktober 1966

Een van de pareltjes van de Haagse ‘Kjoe’, godfathers van de garage rock. De Kjoe maakte misschien wel de ‘beste Hollandse beat-elpee ooit’ (Revolution) en viel daarna meteen uit elkaar door drugsgebruik en omdat zanger Wim Bieler in dienst moest. Wim had op de LTS gezeten en werkte als elektricien. “Ik woonde in Morgenstond. In de Marathon ging ik dansen. Daar waren een paar jongens die een band op wilden richten en ik kon onwijs dansen. Als ik stond te swingen ging iedereen opzij om te kijken. Daarom werd ik gevraagd. Ik kon geen hout zingen. Ja, in de kerk had ik natuurlijk vroeger gezongen, maar verder niet. En ik had waanzinnig lang haar”.

 

 

 

36. Sam and Dave – Soul Man

 

Schrijvers: Isaac Hayes, David Porter
Producers: Isaac Hayes, David Porter
Releasedatum: september 1967

Voor de opvolger van “Hold On, I’m Comin’,” wilden producers Hayes and Porter hun formule aanpassen: Porter vroeg zanger Sam Moore om hem “de Bobby Bland uithaal” te geven. Gitarist Steve Cropper verzon er een gitaarlick bij die de fameuze Memphis Horns in stelling bracht en — voilà! — een nieuwe soul-klassieker was geboren. “We hadden geen idee hoe goed we waren.” zei Hayes over deze tijd samen met Porter.

 

 

 

35. Temptations – Papa was a rolling stone


Schrijvers:
Norman Whitfield, Barrett Strong
Producers: Norman Whitfield
Releasedatum: oktober 1972

Met een intro van 1 min 55 lang! The Temptations haatten dit nummer in het begin, vooral Dennis Edwards: zijn vader was overleden op 3 september, net als in het nummer. Toen bestormde ’Papa’ de hitlijsten en “it kind of grew on us,” aldus Temptation Otis Williams.

 

 

 

34. Kalin Twins  – When


Schrijvers:
Jack Reardon, Paul Evans
Producers: Jack Pleis
Releasedatum: oktober 1958

‘When’ werd door een hele rij artiesten op de plaat gezet, maar The Kalin Twins hadden het meest succes in de hitlijsten met hun versie uit 1958. Een hit in Engeland en Amerika, maar alleen in ons land bereikten ze de hoogste positie. “Big in Holland” dus, deze twee. Enigzins awkward wordt het toch wel in dit clipje met de beperkte dansmoves van de tweeling.

 

 

 

33. Cliff Richard & The Shadows- Do you want to dance?

 

Schrijvers: Bobbie Freeman
Producers: Norrie Paramor
Releasedatum: mei 1962

Nog een song die een grote hit werd over de hele wereld, maar alleen in ons land (ok ok… ook in Australie) de nr 1 positie haalde.  Later scoorden The Beach Boys en Bette Midler nog met hun versies. Maar deze uitvoering van Cliff en co steekt er wat ons betreft met kop en schouders bovenuit.

 

 

 

32. Elvis Presley – One Night

 

Schrijvers: Dave Bartholomew, Pearl King, Anita Steiman
Producers: Steve Sholes
Releasedatum: oktober 1958

Elvis nam twee versies van dit nummer op. De andere versie – het orgineel – was getiteld ‘One Night of Sin’. De tekst ging de duidelijk te ver voor het Amerikaanse publiek in 1958. “One night of sin is what I’m now paying for” werd dus “One night with you is what I’m now praying for.”

 

 

 

 

31. The Doors – Light My Fire

 

Schrijvers: Robby Krieger, John Densmore, Jim Morrison, Ray Manzarek
Producers: Paul Rothchild
Releasedatum: juni 1967

Het eerste nummer dat Krieger ooit schreef (niet slecht dan!) – met tekst aangevuld door Morrison. Krieger: ‘Het is alsof alle ideeën die ik had opgespaard en vastgehouden had er in een keer tegelijk uitkwamen’. Het nummer katapulteerde The Doors tot de hipste band van 1967.  Tijdens het optreden bij Ed Sullivan (waar hij geen ‘higher’ mocht zingen, maar het toch deed) leek Morrison toch zeker drie minuten lang de coolste man op aarde. “Fire” duurde eigenlijk een glorieuze zeven minuten op de LP maar werd,  door het wegsnijden van Krieger’s en Manzarek’s solos, tot drie minuten ingekort voor de single.

 

 

 

 

 

DJ John van Alff achter de draaitafels in Locomotion.

 

Sound of the Sixies op 1 april 2017

 

Let the good times roll! We organiseren een nieuwe Sound of the Sixties-avond op zaterdag 1 april in Dekker Zoetermeer met optredens van The Cosy Rockers, The Eastern Aces en The Marmalade en DJ John van Alff natuurlijk. Zien we je daar? Klik hieronder om meer te lezen en om kaarten te bestellen.