De tijdloze coolheid van Hank Marvin, Sean Connery en The Cosy Rockers - Sound of the Sixties Zoetermeer
De tijdloze coolheid van Hank Marvin, Sean Connery en The Cosy Rockers - Sound of the Sixties Zoetermeer
705
post-template-default,single,single-post,postid-705,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

De tijdloze coolheid van Hank Marvin, Sean Connery en The Cosy Rockers

The Cosy Rockers is een van de drie bands die op 1 april optreedt tijdens een nieuwe Sound of the Sixties avond in Zoetermeer. De zes bandleden hebben elkaar gevonden in hun liefde voor de pure sixties gitaarmuziek van The Shadows en Cliff Richard. Wat is het toch met het bijzondere gitaargeluid uit die periode, dat maar blijft trekken?

 

Dang-duge-dang-duge-dang-dang… Een scherp, nerveus en spookachtig galmend geluid snijd door de luidsprekers heen. Als golven die over je heen slaan, stoer en afstandelijk. Het is de onmiskenbare combinatie van een Fender gitaar, een echo pedaal en een razendsnelle heldere aanslag van de snaren.

Deze ‘sound’ en stijl werd populair gemaakt door bands als The Ventures, Dick Dale & The Del Tones en natuurlijk The Shadows. Met hun bijpassende onderkoelde blikken en danspassen op het podium hadden ze een onweerstaanbare aantrekkingskracht op (wannabe) gitaarhelden en tienermeisjes. Talloze Hollandse jongens plugden begin jaren zestig hun (zelfgemaakte) gitaren in (zelfgemaakte) versterkers, oefenden de gitaarrif van ‘Apache’ tot bloedens toe en droomden dat ze Hank B. Marvin waren. Dat valt ook best te begrijpen als je de onderstaande video ziet… hoe cool waren deze gasten!

 

 

De ‘Sound’ van begin jaren 60

In Nederland voerden de Haagse Jumping Jewels de hitlijst aan met Wheels, terwijl de Tielman Brothers met hun acrobatische indo-rock het publiek bij de oosterburen – en later in ons land – verwonderd achterlieten. John Barry maakte op zijn beurt dankbaar gebruik van het Shadows gitaargeluid in de opening van Dr. No, waarin Sean Connery als 007 het begrip ‘cool’ zo ongeveer definieerde.

Met andere woorden: instrumentale gitaarmuziek was ‘hot’ voordat de Britse invasie (iets met John, Paul, George en Ringo) de wereld van de popmuziek in z’n greep nam. De instrumentale rock verdween naar de achtergrond, maar bleef altijd onderdeel van de popcultuur, ook vijftig jaar later.

Regisseur Quentin Tarantino, meester in het gebruik van muziek om zijn films nog net iets legendarischer te maken, koos niet voor niets voor Dick Dale’s ‘Missouri’ als afsluiter van de openingsscene van Pulp Fiction. Het is de tijdloze ‘coolheid’ van het galmende gitaargeluid die spreekt.

The Cosy Rockers in de oefenruimte met hun versie van ‘Geronimo’, een Shadows-klassieker uit 1963:

 

 

Wie zijn The Cosy Rockers?

The Cosy Rockers spelen naast instrumentale nummers van o.a. The Shadows ook vocale nummers van Cliff Richard, Elvis Presley, The Everly Brothers, Buddy Holly en Chuck Berry. De band bestaat uit: Frank Kraft (sologitaar), Rob Schalke (slaggitaar), Rien van der Slot (basgitaar), Jan van Gaalen (sologitaar), Frans Schmidt (drums) en Ron Bruijn (zang). De band heeft in het afgelopen jaar een flink aantal optredens achter de rug o.a. in Kijkduin, Rijswijk, Den Haag en Monster. Meer weten over de bandleden? Kijk op hun website.

Sound of the Sixties avond op 1 april in Zoetermeer

Kom je luisteren naar de The Cosy Rockers op zaterdag 1 april? Ook de indo-rockband The Eastern Aces en de Schotse hitgroep The Marmalade (‘Ob-la-di-Ob-la-da’) treden die avond op.

 

Tags: