De geschiedenis van 36 jaar Sound of the Sixties in Zoetermeer
De geschiedenis van 36 jaar Sound of the Sixties in Zoetermeer
Organisator Ruud van Wijngaarden vertelt over feestjes met opklapbedden, het geheim van Gerry Marsden en het succes van de Sound of the Sixties.
Sixties, Gerry and the Pacemakers, Sound of the Sixties Zoetermeer
1038
post-template-default,single,single-post,postid-1038,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

De geschiedenis van 36 jaar Sound of the Sixties

‘Eindelijk ook in Zoetermeer!’ In september 1981 stonden o.a. Renée & the Alligators en The Crazy Rockers in wijkcentrum Meerzicht op het podium bij de allereerste Sound of the Sixties avond. 36 jaar en 148 afleveringen verder blikt organisator Ruud van Wijngaarden terug op ‘Where it all began…’.

Op 1 april is het tijd voor Sound-avond nummer 149. Honderdnegenenveertig…, toch best een indrukwekkend aantal als je er even echt bij stilstaat. We zijn er nog steeds – ook al moesten we een aantal keer op zoek naar een nieuwe locatie – en met nog altijd hetzelfde doel; mensen laten genieten van goede live-muziek uit de 50s, 60s en 70s. De nummers, de bands, de muziek die mij en zoveel anderen blijft ontroeren en raken. Het is de magie van de periode tussen je 15e en 25e, waarin je zoveel dingen voor het eerst ervaart. Waarin je sterkste herinneringen worden gemaakt en de blauwdruk wordt gelegd voor je muzikale smaak.

The Thunderbeats
Ik herinner me nog goed de feestjes tussen de opklapbedden thuis, of bij vrienden. Bijna iedereen had een Puch en we droegen voor het eerst spijkerbroeken. Het was de tijd dat ik liftend naar Denemarken reisde voor een zomerliefde. De tijd van de gekte rond de Beatles, van de trots die ik voelde bij het bespelen van mijn eerste zelfgemaakte gitaar. Ik speelde in bandjes zoals ‘The Dutch Skifflers’, ‘The Rythm Shakers’ en ‘Rudy Vins & The Thunderbeats’. We oefenden elke week op de Dalenbergselaan in Den Haag. Onze droom, mijn droom om in de voetsporen te treden van mijn muzikale helden, werd helaas geen werkelijkheid. Maar de popmuziek had me in haar greep en liet niet meer los.

Rudy Vins & The Thunderbeats

De Sound start in Meerzicht

Ik kwam in Zoetermeer terecht, waar ik ging wonen en aan de slag ging als cultuurambtenaar. Daar kwam ik allerlei bekenden tegen die ik kende uit de muziekscene in Den Haag. Bandleden van The Motions, Golden Earrings, Renée and the Alligators, Joey Lee van the Incrowd etc. Toen werd de Haagsche Beatnach georganiseerd in Houtrust (1981) en dacht ik: Hoe leuk zou het niet zijn om zoiets vaker te organiseren en juist ook in Zoetermeer? Zo begonnen we, Jos Boekhout en ik, eigenlijk een beetje uit de losse pols met het organiseren van een ‘Sixties-festival’ in wijkcentrum Meerzicht in september 1981. Het sloeg meteen aan, dus gingen we door met het organiseren van zulke avonden. Ze werden steeds groter en bekender. Uiteindelijk maakten we de stap naar een veel grotere locatie; Discotheek Locomotion aan de Voorweg.

The Marmalade tijdens de Sound in Locomotion

Groter en groter

Locomotion betekende nog meer bezoekers voor de Sound-avonden, van 900 tot uiteindelijk zelfs 1700. Soms organiseerden we een avond zelfs twee keer, om geen mensen teleur te hoeven stellen. Naast de Haagse bands gingen we op zoek naar grote bands uit Engeland die op de Sound wilden optreden. In die tijd bestond google natuurlijk nog niet. Dus als je een band wilde boeken ging dat allemaal nog via de telefoon, via horen en zien en dus naar optredens toegaan. Samen met Jos Boekhout, die met mij de avonden organiseerde, ging ik zo nu en dan naar Engeland. We spraken daar bands die we heel graag wilden zien optreden in Locomotion en probeerden ze over te halen om naar Nederland te komen.

We hebben zo een prachtige rij bands/artiesten bij de Sound gehad. The Shoes, The Hunters, Gerry & the Pacemakers, Jan Akkerman, Maywood, The Drifters, Sandy Coast, The Fortunes, The Platters en nog veel veel meer. Ze traden bij ons – vaak voor het eerst weer – op. Het mooiste was misschien nog wel dat we een aantal groepen weer bij elkaar hebben kunnen brengen. Johnny Lion en the Jumping Jewels bijvoorbeeld.

Ruud samen met Gerry Marsden.

Het geheim van Gerry Marsden

Een van de hoogtepunten vond ik het optreden van de Liverpoolse band Gerry and the Pacemakers (“You’ll never walk alone”). Zanger Gerry Marsden wilde best optreden tijdens de Sound in Locomotion, maar stelde als voorwaarde dat voor hem een aparte kleedruimte werd geregeld. Locomotion had namelijk geen kleedkamers. Gerry wilde absoluut niet door de zaal richting het podium. Hij was bang dat het publiek zijn geheim zou ontdekken. Gerry was kaal en camoufleerde dit met een pruik. Geen probleem voor hem in de spotlight van het podium en met de blik op de zaal, maar tussen het publiek doorlopen durfde hij toch echt niet aan.

We losten dit op door een caravanbedrijf  te benaderen en te vragen of zij een caravan als kleedkamer wilden plaatsen dichtbij het podium aan de achterzijde van het gebouw. Gerry ging akkoord en het optreden kon doorgaan. Het werd overigens een schitterende avond met na afloop een horde fans voor zijn ‘kleedkamer’ om een handtekening te bemachtigen.

 

 

Doorstart

Locomotion werd verkocht, kreeg een andere bestemming en we moesten stoppen. Voor ‘de Sound’ geen reden om er ook mee te stoppen. Maar het was misschien ook wel een beetje te groot, te massaal geworden. De bands wilden zo hard spelen, dat je niet meer een normaal gesprek kon voeren als je dat wilde.

We pakten het even later weer op in de Graanschuur in de Dorpsstraat. Maar ook hier kregen we weer te maken met sluiting, werd in november 2013 de Sniep de nieuwe locatie, de plek waar wij ooit – toen het nog de “Oude Sniep” was – in 1982 op de zondagmiddagen rock en roll optredens organiseerden. Weer werd het een enorm succes. De Sniep was vol, erg vol. Zo vol dat we voor de veiligheid op zoek moesten naar een andere plek. Die plek hebben gevonden bij Dekker, met meer ruimte, mooi geluid en een prachtige dansvloer.

1 april

Ik denk met trots terug aan alle mooie avonden die we hebben gehad. Alle geweldige en ontroerende momenten. Ik zie dat deze muziek mensen nog steeds raakt, misschien nog wel meer dan vroeger. Lekker muziek luisteren, dansen en herinneringen ophalen, daar gaat het om op de Sound. Dus…let the good times roll!

Graag tot ziens op 1 april in Dekker!

Ruud van Wijngaarden

 

Tags:
,